Я - новачок на форумі і у справі вирощування рослин. Маю проблему. Чоловік подарував симпатичний бонсай, і він одразу став хворіти. Чи то переїзд так позначився, чи догляд не такий... Отож, деталі.
1. Бонсай мій 7-річного віку, зростом 35 см., виду - в'яз китайський, дрібнолистовий (продавці божилися, що він легкий у догляді, і підходить для новачків).
2. Живе у мене з 20 травня, тобто трохи менше від тижня.
3. Стоїть у кімнаті на підвіконні. Світло є, але зараз у Львові вже котрий день похмура погода, і сонечко зовсім не проглядає(. Інколи відкриваю вікно на провітрювання, але зачиняю двері в кімнату, аби не було протягів.
4. Поливала, як вказали продавці: двічі відфільтрованою та відстояною водою, попередньо перевіривши грунт на сухість дерев'яною зубочисткою; поливала до моменту, коли з отворів унизу не почала крапати вода. Воду зливала з підставки.
5. Обризкую кожні два дні, бо в нас не жарко.
6. Поки ще не підгодовувала, але вже купила добрива Бона форте органічні для бонсай.
7. Проблема почалася на наступний день після приїзду: листочки почали жовтіти, сохнути і опадати. Потихеньку знімала їх пінцетиком. Побачила на деяких листочках дірочки, як на фото. На деяких зявилися білі розводи, грунт подекуди вкрився чимось білим: чи то пліснявою, чи павутиною, не розібрати. А сьогодні побачила повзучу по грунту червоненьку не то мурашку, не то кліща... злякалася, і бігом сюди.
Порадьте, будь ласка, початківцю, що робити, аби мій бонсайчик був здоровим і щасливим?
Дякую зазадалегідь за усі поради та витрачений час.
Зробила багато фото, можливо, хтось досвідчений зможе опізнати хворобу і дати пораду.
Насамперед обробіть рослину актофітом і по можливості виставте на провітрюване підвіконня або на балкон. Потім необхідно буде "перевалити" деревце з частковою заміною грунту, можна у ту саму плошку в якій рослина зараз. Але спочатку обробка від шкідників.
Lurana, так, потрібно буде декілька обробок, але перший раз (саме цим препаратом) потрібно розведення 4-6 мл актофіту на 1 літр води. Наступні обробки можна провести вже після перевалки.
1) Рослина приїхала з Києва? В"язи справді досить невибагливі і здатні трохи потерпіти, доки хазяїн до них не звикне Не бачу поки що нічого надто кримінального - пожовтіння може бути реакцією дерева на діяльність павутинного кліща, а також звичайною сезонною зміною листя за життєвим циклом субтропічних рослин.
2) -4) Тобто за п"ять днів Ви полили в"яз 2 рази, враховуючи те, що рослина не стоїть на сонці і загалом зараз не дуже спекотно? Це може бути забагато - слідкуйте за молодими пагонами - якщо листя на них буде мати коричневі кінчики, значить коріння вже гниє. Згодна зі Станиславом - потрібно проінспектувати корені та частково змінити ґрунт. 5) Оприскування - не найпотрібніша справа, а у Вашому випадку (появи плісняви на ґрунті) краще від нього утриматись. Або забезпечити більш інтенсивний рух повітря навколо рослини. 6) Про добрива поки що забудьте - після того, як пересадите рослину повинен ще пройти якийсь проміжок часу і тільки після появи ознак стійкого росту можна буде розпочати підгодовування. 7) Якщо є балкон, можна винести рослину із кімнати, йому там буде комфортніше. Все буде добре
stanod, re-mmi, дуже дякую за відгуки та поради. Так, рослинка з Києва, чоловік зізнався після тривалих катувань:) Годину тому провели обробку маленького бонсай актафітом. На 2 л. води взяли сумарно 10 мл. (відповідно до поради). промочили грунт, оббризкали крону. Перед оббризкуванням побачила на гілочці павука, що висить, аж просльозилася... жаль рослинку. Зараз стоїть перед відкритим віконцем у прозорому пакеті. сподіваюся. ми не нашкодили.
Одне питання: скільки він так має стояти? Як побачити, коли перевалювати?
Пакет повинен бути не нижче від краю плошки, щоб поверхня грунту провітрювалась. Нехай постоїть під пакетом пару діб, але треба знімати пакет для провітрювання крони на годину-дві кожен день. Потім можна перевалити. Грунт візьміть садова земля (да пробачать мені форумчани), крупний пісок або дрібна гранітна крошка, а також кокосове волокно, або дрібна соснова кора. Приблизне співвідношення компонентів грунту 60:30:10 (саме те для в`язів)
Сообщение отредактировал stanod - Вторник, 26.05.2015, 17:10
stanod, re-mmi, а що можна взяти замість садової землі? Не уявляю, де її хорошу знайти. Маю в себе вже крупний пісок, як я зрозуміла, на дно плошки викладається сітка і цей пісок (через сито 3мм. просіяний). Ще вома є пакет кокосового субстрату. трохи акадами.
Насправді в мілкому посуді не обов"язково робити якийсь окремий шар дренажу, бо він буде мати інші фізико-хімічні властивості ніж базовий субстрат і не працюватиме належним чином. Його беззаперечна потрібність - один із міфів Всесвіту бонсай. Аргументи щодо іншої концепції можна почитати за адресою - Дренаж Кокоґрунту цілком достатьньо, можна нічого іншого і не додавати, можна змішати із піском, це вже як забажаєте . Щодо акадами не знаю, я нею не користувалась, чи є необхідність додавати її чи ні, підказати не можу.